Gemeente: mandaten en vergoedingen

De Publifin affaire in Luik, de Publipart-zaak in Gent, de mandaten en vergoedingen van schepen Kennis in Antwerpen...Er is vandaag heel wat te doen om schepenmandaten en -vergoedingen in verschillende steden in België. Hoe zit dat eigenlijk in Merchtem?

Op 11/8/2017 verscheen de lijst van de vergoede en niet-vergoede mandaten over het jaar 2016 in het Staatsblad. Daaruit blijkt dat een Brusselse politica de meeste vergoede mandaten heeft. Met 27 betaalde mandaten is Eliane Daels (PS) de mandatenkoningin van 2016. Dat meldt De Tijd op basis van de mandatenlijst die vandaag in het Belgisch Staatsblad is verschenen. Koen Kennis (N-VA) staat met 19 betaalde mandaten op de tweede plaats.

Maar er zijn nog steeds politici die hun mandaten niet aangeven hoewel dat nu wettelijk verplicht is. De provincie Vlaams-Brabant heeft het grootste aantal politici in gebreke: 33. En wie staat daar bij van Merchtem? Tonia Abbeloos heeft nog geen mandatenlijst ingediend bij het Staatsblad. Blijkbaar een vergetelheid want ze heeft wel haar mandatenlijst vrij gegeven in de gemeente !

Hoe ziet die lijst van de Merchtemse politici eruit? En welke vergoeding krijgen ze? Dank zij het principe van "Openheid van Bestuur" weten we dat. De brutovergoedingen (netto ligt dat een stuk lager) van de burgemeester en schepenen zijn hoger bij gemeenten met meer inwoners. Voor de categorie van 15000 tot 20000 inwoners zijn deze resp. 64728,64 en 38837,18 euro. De voorzitter van het OCMW krijgt de zelfde vergoeding als een schepen.

Hieronder de huidige lijst zoals gepubliceerd op de website van de gemeente maar iets verschillend gepresenteerd. Hou er rekening mee dat schepenen hun eigen beroepsactiviteit als advocaat, architect,enz... meestal combineren met hun schepenambt. Als ze dat doen vanuit een zelfstandigenstatuut, zijn ze meestal ook zaakvoerder van dat bedrijf.

Deze mandatenlijst bevat niet de mandaten bij de intercommunales vanuit de provincie of de politieke fracties .

 

0 =Onbezoldigd of aantal vergaderingen volgens behoefte. Het grootste gedeelte, 299486 €, van de totale vergoedingen, 375675 € gaan uiteraard naar burgemeester en schepenen en naar leden van de gemeenteraad.

mandatenlijst0
 

Bron: http://www.merchtem.be/product/622/mandatenlijst

Meer info ook van andere mandatarissen tot 2016?  zie    www.cumuleo.be