Home PC/internet Je PC Pc en internet: hoe een tweede scherm gebruiken met je PC of laptop
Pc en internet: hoe een tweede scherm gebruiken met je PC of laptop

Zo'n tweede scherm is best handig. Je zet dan de handleiding of uitleg op het eerste scherm en je oefent op het tweede scherm. Of je zet je emails op het eerste scherm en surft naar info op het tweede scherm.

pctweedescherm

 

Maar hoe kan je zo'n tweede scherm gebruiken?

Raadpleeg eerst de gebruiksaanwijzing van je PC. Indien je geen duidelijke beschrijving vindt over het aansluiten van een tweede scherm beschrijf ik hieronder hoe het bij mij is gelukt. Ik sluit de PC of laptop aan op mijn tweede scherm, ook tweede monitor genoemd, door middel van een kabeltje en een overgangsstuk, dat met de laptop was meegeleverd.

 

pctvpczijde pctvtvzijde
Kabel met overgangsstuk en stekker, Pc-kant Kabel met stekker,
kant van TV (hierboven) of monitor

 

Als je tweede monitor een LCD of plasma TV-scherm is met PC-aansluitingsmogleijkheid, moet je ervoor zorgen dat dit scherm op PC staat.Als je tweede monitor een LCD-monitor is, moet je niets speciaals doen in dit stadium.

Hieronder de uitleg op basis van laptop met besturingssysteem Windows XP en TV scherm.

Op je PC/portable, ga je nu naar 'Configuratiescherm' en kies je 'Beeldscherm'. Bij heel wat PC's krijg je dan een beeld zoals hieronder of erop gelijkend.

tweemonitoren

 

Dan ga je naar 'Instellingen' en kies daar 'Geavanceerd', en kies de tab 'Weergaves'. (Heb je een ander scherm dan hieronder, zoek dan naar de mogelijkheid van het aansluiten van een tweede scherm). Als de aansluitingen van kabels correct zijn gebeurd, staat hier Monitor of TV-scherm, naargelang jouw situatie.

tweemonitoren_geavanceerd

 

  1. Klik op tab 'Beeldscherm en kies 'Standaardbeeldscherm' of 'Gewone televisie' naargelang jouw situatie. Als je de vernieuwingsfrequentie van jouw monitortype kent, kies je daar voor de gepaste vernieuwingsfrequentie, zoniet laat je staan wat er staat. Klik dan op OK, tot je terecht komt in het venster 'Eigenschappen voor Beeldscherm'. Klik daar op de grote 2 en onderaan naast 'Het window-bureaublad uitbreiden naar deze monitor. Klik op 'Herkennen' en het cijfer 2 moet nu verschijnen op je tweede monitor. Als dit niet het geval is, moet je alles opnieuw eens doen, en eventueel een beetje experimenteren. Immers, niet alle LCD-schermen of TV-schermen werken op dezelfde manier. Indien inderdaad de 2 verschijnt op de tweede monitor, kan je klikken op Ok en kom je opnieuw in het venster 'Configuratiescherm'. Sluit dat scherm.
  2. Sleep nu je muiscursor voorbij de rechter kant van je portable scherm. Je cursor moet dan verschijnen op je tweede monitor.
  3. Veronderstel nu dat je met de Windows Media Player een filmpje wilt afspelen op deze tweede monitor. Open dan Windows Media Player en ga met de cursor in de bovenbalk ervan staan. Sleep naar rechts tot je de Windows Media Player volledig ziet staan op de tweede monitor.
  4. Of veronderstel dat je het Monitor venster van Adobe Premiere Pro wilt zien op deze tweede monitor. Open dan Adobe Premiere Pro en ga met de cursor op de rechterkant van je Adobe Premiere Pro venster staan en sleep deze rechterkant naar rechts tot wanneer deze helemaal rechts op de tweede monitor staat. Nu kan je het Monitorvenster naar rechts slepen en vergroten tot je het volledig ziet staan op de tweede monitor.
Laatst aangepast op dinsdag 27 november 2012 16:03